Magususe ja rikkaliku toiteväärtuse poolest hinnatud Medjooli datlid pärinevad Marokost, kus neid on Magribi viljakates piirkondades sajandeid kasvatatud. Selles Põhja-Aafrika riigis õitseb datlipalm (Phoenix dactylifera) Sahara kõrbe ja selle oaaside kuivadel päikeseküllastel maastikel, kasvatades maailma parimaid datleid. Medjooli datlid on üks populaarsemaid datlisorte maailmas, kuigi need pärinevad Marokost, kasvatatakse neid praegu peamiselt Lähis-Idas (peamine tootja ja eksportija on Iisrael) ja Põhja-Aafrikas. Medjooli datlid on kuulsad oma suuruse, tekstuuri ja magusa, karamellise maitse poolest.
Medjooli datlid sisaldavad palju kiudaineid: 100 g Medjool datlite maiustamisel saad 26% kiudainete soovitatavast päevasest kogusest. Kuid selle toote eelised ei lõpe magususe ja kiudainetega. Need datlid on ka vaseallikad: 100 g sisaldab 36% vase soovitatavast päevasest kogusest. Vasel on inimkehale palju eeliseid: aitab säilitada sidekoe normaalset seisundit, normaalset energiavahetust, närvisüsteemi normaalset talitlust, normaalset juuste ja naha pigmentatsiooni, normaalset raua transporti kehas, immuunsüsteemi normaalset talitlust ja aitab kaitsta rakke oksüdatiivsete kahjustuste eest.
Medjool datlid on rikkad ka kaaliumi (100 g sisaldab 34% soovitatavast päevasest kogusest) poolest, mis aitab säilitada normaalset närvisüsteemi, lihaste aktiivsust ja normaalset vererõhku. Need sisaldavad ka muid mineraale: Medjooli datlites on vastavalt 14% SPK mangaani, 14% SPK magneesiumi ja 8% SPK fosforit. Medjooli datlid sisaldavad ka 8% SPK kaltsiumi.
Datlid sisaldavad ka mõningaid vitamiine: vitamiin B6 (17% SPK), foolhape (7% SPK), niatsiin (10% SPK). Medjooli datlid sisaldavad ka B5-vitamiini – 13% RPN-i.
Kuna Medjooli datlid on B6-vitamiini allikad, tuletame teile meelde selle kasulikkust organismile. B6-vitamiinil, nagu vasel, on inimkehale kasulikud omadused: aitab säilitada närvisüsteemi normaalset talitlust, normaalset valkude ja glükogeeni ainevahetust, normaalset psühholoogilist funktsiooni, punaste vereliblede normaalset moodustumist, immuunsüsteemi normaalset talitlust, aitab vähendada väsimust ja kurnatust ning aitab reguleerida hormoonide aktiivsust.
Kasutamine: Vahepala – 2-3 datlist koosnev portsjon on kõhtutäitev ja toitev vahepala. Neid võib süüa niisama või kombineerida pähklitega. Magusaine – Medjooli datleid võib segada smuutidesse, lisada pudrule või kasutada küpsetiste retseptides loodusliku magustajana. Need sobivad eriti hästi energiabatoonide ja datlimagustoitude juurde. Viilutatud Medjooli datleid võib puistata salatitele.
Medjooli datlite pikaks ajaks värskena hoidmiseks hoidke neid külmkapis. Neid võib ka külmutada.
Allikad https://www.webmd.com, USDA toidu koostise andmebaasid
NB! Siin esitatud teavet ei tohiks tõlgendada kui soovitust ravi või muud tüüpi terviseprobleemide kohta. Soovitame teil teha isiklikke terviseotsuseid pärast erinevate teabeallikate hindamist.