Jaapani Tseremoniaalne Matcha, erkroheline tee pulber, on olnud Jaapani kultuuri lahutamatu osa sajandeid. Selle päritolu ulatub 12. sajandisse, kus zen-budistlikud mungad tutvustasid esmakordselt matcha kasvatamise ja valmistamise kunsti. Aja jooksul on keerukast teetseremooniast saanud Jaapani traditsioonis sügava harmoonia, austuse ja mõtestatuse sümbol.
Jaapani tseremoniaalne matcha on valmistatud ainult varjus kasvatatud teelehtedest. Teetaimi kasvatatakse hoolikalt, kaitstes neid mitu nädalat enne korjamist otsese päikesevalguse eest, et suurendada klorofülli tootmist ja anda rikkalikum roheline värv. Pärast saagi koristamist aurutatakse lehti hoolikalt, kuivatatakse ja jahvatatakse, et saada peen sametine pulber, mida nimetatakse matchaks.
Jaapani tseremoniaalse matcha eelised tervisele –
Antioksüdandid: Matcha on kuulus oma kõrge antioksüdantide kontsentratsiooni poolest, eriti katehhiinide nagu EGCG (epigallokatehhiingallaat) poolest. Need võimsad antioksüdandid võitlevad oksüdatiivse stressiga, kaitsevad rakke kahjustuste eest ja toetavad üldist tervist.
Keskendumine ja rahulikkus: Matcha sisaldab ainulaadset aminohapet L-teaniini, mis soodustab lõdvestunud erksuse seisundit. See annab tasakaalustatud, kauakestva energialaengu ilma kohviga sageli kaasnevate värinateta.
Ainevahetuse stimuleerimine: Kofeiini ja katehhiinide kombinatsioon matchas võib toetada tervislikku ainevahetust ja aidata kaasa kehakaalu reguleerimisele.
Võõrutus: Klorofüll, mida matchas on rohkelt tänu varjutusprotsessile, aitab puhastada keha toksiinidest ja toetab tervet maksatalitlust.
Immuunsussüsteem: Matcha on rikas toitainete, vitamiinide (A, C, E), mineraalainete (kaalium, raud) ja aminohapete poolest, mis tugevdavad immuunsüsteemi ja suurendavad vastupanuvõimet infektsioonidele.
Suu tervis: Matcha looduslikud antibakteriaalsed omadused võivad aidata võidelda suubakteritega, toetades hammaste ja igemete tervist.
Tähelepanu! Mõõdukalt tarbides on matcha üldiselt ohutu ja hästi talutav, kuid see sisaldab kofeiini, mis võib mõnel inimesel põhjustada tundlikkust. Liigne tarbimine võib põhjustada ärrituvust, une- või seedehäireid. Rasedad või rinnaga toitvad naised ning kofeiini suhtes tundlikud inimesed peaksid olema ettevaatlikud enne matcha lisamist oma dieeti. Lisaks sisaldab matcha (-)-epigallokatehhiin-3-gallaati. Päevane tarbitav kogus peaks sisaldama vähem kui 800 mg (-)-epigallokatehhiin-3-gallaati (2 g portsjon sisaldab seda 41 mg).
Tseremoniaalse matcha kasutusalad ja valmistamine: Jaapani tseremoniaalne matcha valmistatakse bambusest matcha vispliga matcha kausis, et austada traditsioonilist teetseremooniat.
Valmistamine: sõelu 0,5-1 tl matchat kaussi, lisa 100 ml kuuma (umbes 80 °C) vett ja vahusta siksakiliste liigutustega, kuni tekib smaragdivärvi vaht. Seejärel võib lisada rohkem vett, kui on soov, et matcha oleks vähema kangusega. Maitse järgi võib lisada taimset jooki ja/või magustajat. Parimate tulemuste saavutamiseks tuleks matcha visplit enne kasutamist leotada kuumas vees.
Matcha populaarsus kulinaarse koostisosana kasvab, seda on viimasel ajal kasutatud kokteilides, lattedes, magustoitudes ja soolastes roogades, kus see võib silma paista oma ainulaadse maitse ja erksa värvi poolest.
Jaapani tseremoniaalne matcha on iidse tarkuse ja tänapäevase õitsengu sümbol. Lisaks oma kultuurilisele tähtsusele pakub see smaragdeliksiir enamat kui lihtsalt suurepärast kasu tervisele ja meeldivaid aistinguid. Olenemata sellest, kas osaled traditsioonilisel teetseremoonial või kasutad Matchat kulinaarsetes avastustes, tõotab selle elava rohelise pulbri lisamine oma rutiini tähelepanuväärset sensoorset teekonda kehale, meeltele ja vaimule.
Allikad: https://matcha.com ja https://ujido.com
NB! Siin esitatud teavet ei tohiks tõlgendada kui soovitust ravi või muud tüüpi terviseprobleemide kohta. Soovitame teha isiklikke terviseotsuseid pärast erinevate teabeallikate hindamist.