Punased maheoad
Punane maheuba (Phaseolus vulgaris) on toitev ja mitmekülgne kaunvili, mis on tuntud oma tervisele kasulike omaduste poolest. Need oad on suurepärased taimse valgu allikad, seega väärtuslikud lisandid taime- ja vegantoidule. Lisaks valgusisaldusele on oad rikkad kiudainete poolest, mis parandavad seedimist, soodustavad täiskõhutunnet ja aitavad stabiliseerida veresuhkru taset. Lisaks on oad rikkad oluliste vitamiinide ja mineraalainete, sealhulgas foolhappe, mangaani, kaaliumi ja raua poolest. Foolhape on eriti oluline rasedatele, sest see toetab loote arengut. Kõrge kaaliumisisaldus aitab säilitada tervislikku vererõhu taset, samas kui raud soodustab punaste vereliblede tootmist. Punased oad on ka suurepärased antioksüdantide, nagu antotsüaniinid ja kvertsetiin, allikad. Antioksüdandid aitavad kaitsta rakke oksüdatiivse stressi ja põletike eest.
Oad on uskumatult mitmekülgsed ja neid saab kasutada mitmesugustes roogades, sealhulgas suppides, hautistes, burgerites, salatites ja kastmetes. Neid saab ka püreestada ja maitsestada, et valmistada maitsvat oamääret või tacode ja burritode täidist.
Nende rikkalik maitse ja toiteväärtus muudavad oad suurepäraseks valikuks neile, kes soovivad lisada oma dieeti rohkem taimseid valke ja kiudaineid.
Ubade valmistamiseks on vaja leotada neid üleöö või vähemalt 8 tundi. See protsess mitte ainult ei lühenda küpsetusaega, vaid aitab ka eemaldada ubadest looduslikult esinevaid ühendeid, mis võivad põhjustada seedehäireid.
Pärast leotamist loputada oad hästi ja leotusvesi valada ära. Seejärel tõsta oad suurde potti, katta värske veega ja kuumutada keemiseni. Alandada siis kuumust ja hautada umbes 45 minutit kuni 1 tund või kuni oad on pehmed.
Ubade maitset saab täiustada, hautades eraldi pannil sibulat, küüslauku ja enda valitud vürtse, näiteks jahvatatud koriandrit, jahvatatud köömneid, garam masalat või maitsetaimi. Kui oad on keedetud, lisada vürtsisegu potti ja hautada veel 10-15 minutit, et maitsed seguneksid.
NB! Siin esitatud teavet ei tohiks tõlgendada kui soovitust ravi või muud tüüpi terviseprobleemide kohta. Soovitame teha isiklikke terviseotsuseid pärast erinevate teabeallikate hindamist.