Punane maheriis
Punane riis on täistera riis, mis kogub populaarsust oma tervisega seotud eeliste tõttu.
Punane riis sisaldab antotsüaniine, mis annavad sellele roosa värvi. Need antioksüdandid võivad aidata võidelda vabade radikaalidega, vähendada põletikku ja krooniliste haiguste riski.
Selle riisi kõrge kiudainesisaldus soodustab seedimist, hoiab ära kõhukinnisuse ja aitab säilitada tervislikku kehakaalu, säilitades kauem täiskõhutunde.
Madal glükeemiline indeks aitab kontrollida veresuhkru taset, muutes selle kasulikuks diabeetikutele.
Punane riis on erinevate energia tootmiseks ja aju terviseks oluliste toitainete ja vitamiinide allikas.
Valmistamine:
Punast riisi keedetakse sarnaselt teiste riisiliikidega:
Loputada 1 tass punast riisi külma vee all, kuni vesi muutub selgeks;
Leotada riisi 1-3 tundi, see võib aidata vähendada küpsetusaega ja anda parema keedutulemuse (riis jääb pehmem);
Pärast riisi pesemist panna see külma vette vahekorras 1:2,5 või 1:3, olenevalt soovitud tekstuurist (kui soovida putru, võib lisada vett juurde);
Kui riis keeb, vähendada kuumust, katta pott ja lasta 40–50 minutit, või kuni riis on pehme, vaiksel tulel keeda. Kiirkeedupotis valmistades on küpsetusaeg lühem, umbes 20 minutit;
Kui riis on keenud, jätta see kaanega potti 10 minutiks tahenema, seejärel ajada enne serveerimist kahvliga sõmeraks.
Retseptid:
Punase riisi salat
Koostis:
– 1 tass keedetud punast riisi
– 1 tass poolitatud kirsstomateid
– 1 kurk, kuubikuteks lõigatud
– 1/4 tassi peeneks hakitud punast sibulat
– 2 supilusikatäit oliiviõli
– 1 supilusikatäis sidrunimahla
– 1 tl kuivatatud pune
– soola ja pipart maitse järgi
Segada suures kausis keedetud punane riis, kirsstomatid, kurk ja sibul. Segada väikeses kausis oliiviõli, sidrunimahl, pune, sool ja pipar. Valada kaste salatile ja segada läbi. Serveerida jahutatult või toatemperatuuril.
Punase riisi puder
Koostis:
– 1 tass keedetud punast riisi
– 1/2 tassi vett
– 1/2 tassi kookospiima/koort
– lemmikmagusainet maitse järgi
– maitse järgi vaniljeekstrakti või vanillipulbrit
– Tseiloni kaneelipulbrit maitse järgi
– 1/4 tl jahvatatud muskaatpähklit
– näputäis soola
pähkleid kaunistuseks
Segada potis keedetud punane riis, kookospiim/koor, magusaine, vaniljepulber, kaneelipulber, muskaatpähkel ja sool. Kuumutada keemiseni, seejärel alandada kuumust ja hautada 20-25 minutit segades, kuni segu pakseneb pudingu konsistentsini. Serveerida soojalt või jahutatult, kaunistatult sobivate pähklitega.
Olgu toit ravimiks!