Kaug-Idas on riis asendamatu taim ning enam kui poolele maailma elanikkonnast peamine toiduallikas. Praegu on lugematuid riisiliike, kuid pruuni riisi peetakse kõige tervislikumaks. Pruuni riisi võib pidada täiesti tasakaalustatud tooteks. Tal on palju eeliseid aga mitte ühtegi puudust, mis valgel riisil.
Pruun riis on lihvimata riis. Poleerimata täistera pruunis riisis on kaks korda rohkem kiudaineid kui poleeritud valges riisis. Rohke kiudainesisaldusega toit seeditakse aeglasemalt, on madala glükeemilise indeksiga, mistõttu ei esine suhkrutaseme järske kõikumisi nagu valget riisi, leiba, kartulit või maiustusi süües. Riis on rikas kiudainete ja mineraalide poolest, mistõttu püsib seda süües täiskõhutunne kauem ning sellega on lihtsam kaalu reguleerida. Pruuni riisi saavad ohutult kasutada seedetrakti häiretega inimesed. Lisaks on riisi tarbimine kõhulahtisuse korral abiks, sest hoiab ära kasulike ainete väljauhtumise kehast.
Jaapani teadlaste hiljutiste uuringute kohaselt võib pruuni riisi regulaarne tarbimine parandada mälu. Ja kui kasutaksime valge riisi asemel pruuni riisi, kaitseksime end kõrge vererõhu ja ateroskleroosi eest. Samuti vähendaksime südameinfarkti riski. Temple’i ülikool (USA) viis läbi uuringu, millest selgus, et pruun riis sisaldab aineid, mis kaitsevad südant.
Pruun riis on suurepärane tiamiini, raua ja tsingi allikas. Seda tüüpi riis on rikas A-, B-, D- ja E-vitamiinide poolest. Samuti on tal võrreldes valge riisiga suurem valgusisaldus. Toitumisspetsialistid soovitavad süüa pruuni riisi kaks või kolm korda nädalas. Sellest piisab, et organism saaks vajaliku koguse kõiki riisis sisalduvaid toitaineid.
Pruuni riisi eelised kehale:
normaliseerib seedetrakti aktiivsust
puhastab toksiinidest
võitleb halva kolesterooli vastu
hoiab ära kõhukinnisuse ja aitab kõhulahtisuse korral
parandab naha ja juuste seisundit
normaliseerib keha vee ja soola tasakaalu
kaitseb närvisüsteemi
alandab vererõhku
parandab neerude ja vereringe tööd
Pikateraline pruun maheriis on rikkaliku, soolaka pähklise maitsega ning sobib suurepäraselt erinevate roogade põhjaks või lisandiks.
Valmistamine (lisand 2 inimesele): enne keetmist pese riis puhtaks. 1 tassi riisi jaoks on vaja 2 tassi vett. Keeda tasasel tulel umbes 45 minutit või keeda 30-35 minutit ja lase suletud kaanega veel 15-20 minutit seista. Soola riisi keetmise lõpus, muidu pikeneb küpsetusaeg. Keetmisaja lühendamiseks võid enne leotada ~4 tundi. Peale valmimist võid riisi kreemisema maitse saamiseks maitsestada oliiviõli või margariiniga, maitsestada vürtside või lemmikkastmega.
*Siin esitatud teavet ei tohiks tõlgendada kui soovitust ravi või muude terviseprobleemide korral. Soovitame teil teha isiklikke terviseotsuseid pärast erinevate teabeallikate hindamist.