Maheamarandi seemned (Amarant)
Amarandiseemnetel (Amaranthus) on rikas traditsiooniline kasutuslugu erinevates kultuurides. Asteegid ja inkad kasutasid neid seemneid religioossetes rituaalides ja tseremooniatel, aga ka traditsioonilises meditsiinis nende raviomaduste tõttu. Amarandi heledaid õisi kasutati värvainena ja kultuuriline tähtsus oli sageli seotud selliste teemadega nagu surematus ja vastupidavus. Neid seemneid hinnatakse mõnedes traditsioonilistes roogades ja kultuuritavades, kuid nende ülemaailmne tunnustus toitva ja mitmekülgse koostisosana on viinud nende integreerumiseni tänapäeva kulinaarsetesse suundumustesse.
Amarandi seemned on väikesed, kuid väga toitvad. Need on rikkad valkude, kiudainete, vitamiinide ja mineraalainete poolest.
Kasu:
Toitaineterikas: amarandiseemned on parim raua, magneesiumi, kaltsiumi ja fosfori allikas. Need sisaldavad ka B-vitamiine, eriti folaate, mis on olulised rakkude üldise tervise jaoks.
Kvaliteetne valk: amarandiseemned on üks väheseid taimseid allikaid, mis pakub kõiki kehale vajalikke asendamatuid aminohappeid. See on suurepärane võimalus taimetoitlastele ja veganitele.
Seedetrakti tervis: amarandiseemnetes sisalduvad kiudained soodustavad seedimist, soodustades regulaarset roojamist ja ennetades kõhukinnisust.
Antioksüdantsed omadused: amarandiseemned sisaldavad antioksüdante nagu C- ja E-vitamiin, mis aitavad kaitsta keha kahjulike vabade radikaalide ja oksüdatiivse stressi eest.
Tähelepanu! Oksalaatide sisaldus: amarandiseemned sisaldavad oksalaate, mis võivad aidata kaasa neerukivide tekkele inimestel, kellel on anamneesis neerukivid. Inimesed, kellel on kalduvus neerukividele, peaksid riski vähendamiseks tarbima amarandi seemneid mõõdukalt ja jooma piisavalt vett. Allergia: Mõned inimesed võivad olla amarandi suhtes allergilised.
Kasutamine:
Amarandiseemneid saab keeta nagu riisi või kinoad. Kõigepealt tuleb need loputada, siis segada vee või puljongiga ja keetma, kuni need muutuvad pehmeks. Neid saab kasutada salatite, praadide põhjaks või serveerida lisandina.
Valmistamine: loputa amarandiseemned jooksva vee all. Võta üks osa amaranti kahe osa vee kohta ja keeda tasasel tulel umbes 35 minutit, pärast lase umbes 15 minutit seista.