Linaseemne eelised
Linaseemned on tõeline Omega-3 ja teiste väärtuslike ainete kontsentraat. 100 g linaseemnetes on koguni 27,3 g kiudaineid! Oluline on, et 20-40 protsenti neist on lahustuvad. Linaseemned sisaldavad rohkelt luteiini ja zeaksantiini, mis on silmade tervisele eriti väärtuslikud, aga ka teisi vajalikke antioksüdante nagu fenoolühendid ja flavonoidid. Nendes seemnetes sisalduvad kiudained, valgud ja rasv aitavad teil kauem täiskõhutunnet tunda.
Linaseemned on rikkad vitamiinide ja mineraalainete poolest: vitamiin B6, folaat, magneesium, mangaan, fosfor, kaltsium, raud, tsink, vask ja seleen. Omega-3 rasvhapped on vajalikud iga meie raku ja kogu närvisüsteemi jaoks.
Kuidas kasutada?
Linaseemneid soovitatakse jahvatada ja tarbida koos suure koguse vedelikuga (vesi, mahl). Kui aga kavatsete kasutada terveid linaseemneid, siis on soovitatav neid enne kasutamist soojas vees leotada. Linaseemnete kasulikud omadused kerkivad esile ja paranevad, kui neid segada siirupi või moosiga.
Oluline on rõhutada, et linaseemneõli ei sobi kuumutamiseks, sest see mitte ainult ei kaota kuumutamisel toitaineid, vaid vabastab kõrgel temperatuuril ka organismile kahjulikke transrasvu.
Jahvata linaseemned ja kasuta neid putrudes, hapendatud jookides ja tervislikes rohelistes smuutides. Saad neid lisada ka salatitele, kastmetele, hautistele või supile vahetult enne söömist. Linaseemneid on oluline mitte kuumutada, kuna nii kaotavad nad kõik oma head omadused. Kõige parem on need lisada küpsetamise lõpus või enne serveerimist.
Jahvatatud seemned säilivad suletud anumas kuni pool aastat ega kaota oma toiteomadusi.
Mahelina seemned Leedust.
Palun kontrolli enne kasutamist, mõnikord võib esineda seemnete seas ka muid taimeosi.