Kohvihuvilistele pole ainulaadsete ja maitsvate jookide maailm võõras, kuid kas olete kunagi kuulnud mahetammetõru kohvist? Tammetõrust valmistatud jook lööb laineid oma eripärase maitse, potentsiaalse tervisega seotud eeliste ja oma mitmekülgsuse tõttu. Mahetammetõru kohv on kofeiini- ja gluteenivaba ning suurepärase toiteväärtusega. Tammetõrud on täis olulisi toitaineid, nagu kiudained, tervislikud rasvad ja teatud mineraalid. Tammetõrude lisamine oma igapäevasesse dieeti võib pakkuda maitsvat viisi heade toitainete omastamiseks ja joogivalikute muutmiseks. Kuigi tammetõrukohv ei sisalda kofeiini nagu traditsiooniline kohv, annab see tänu liitsüsivesikutele loomuliku energialaengu. Lisaks sisaldavad tammetõrud teadaolevalt antioksüdante, mis aitavad võidelda oksüdatiivse stressiga, võivad vähendada krooniliste haiguste riski ja toetavad üldist heaolu.
Tammetõrukohv pole mitte ainult jook, vaid ta annab ka erinevatele kulinaariatoodetele omapärase maitse. Seda saab kasutada loodusliku maitseainena retseptides nagu magustoidud, kastmed ja marinaadid. Tammetõrukohv võib lisada sügavust nii magusatele kui ka soolastele roogadele, pakkudes kulinaarset seiklust, mis ületab traditsioonilised kohvioad.
Kuigi orgaanilise tammetõru kohvil on palju eeliseid ja kasutusvõimalusi, on oluline seda mõõdukalt tarbida. Tammetõrud sisaldavad tanniine, kibedaid taimseid ühendeid, mis võivad vähendada organismi võimet omastada toidust olulisi toitaineid. Tanniine saab aga kergesti eemaldada tammetõrusid keetes või leotades. See protsess eemaldab nende kibeduse ja muudab need söömiseks ohutuks.
Mahetammetõru kohvi valmistamine on lihtne protsess, mis hõlmab tammetõrude röstimist ja jahvatamist. Saadud jook on õrna pähklise ja maalähedase maitsega, sobib suurepäraselt neile, kes soovivad avastada uusi maitseelamusi. Seda saab nautida sooja joogina või teha külmi jooke, mis pakuvad suvisel ajal kosutust.
Retsept:
Koostis: 1-2 teelusikatäit tammetõrukohvi, 1 tass vett, magusaine ja taimne jook (valikuline), vürtsid (valikuline), kuna tammetõrukohv juba sisaldab kardemoni, ingverit, kaneeli ja nelki (erinevates vahekordades).
Valmistamine: Alustada 1–2 supilusikatäiest kohvipulbrist ühe tassi vee kohta, kuid kogust saab oma maitse järgi reguleerida. Keeta vesi, lisada soovitud kogus tammetõrukohvi pulbrit ja keeta 5-10 minutit. Kõige lõpus võib lisada taimset jooki ja/või magustada.
NB! Siin esitatud teavet ei tohiks tõlgendada kui soovitust ravi või muud tüüpi terviseprobleemide kohta. Soovitame teha isiklikke terviseotsuseid pärast erinevate teabeallikate hindamist.