Orgaanilisest tähtaniisist on kiiresti saamas üks ihaldatumaid vürtse maailmas tänu tema ainulaadsele kujule, maitsele ja eriti tänu võimalikule mõjule inimeste tervisele. Tähtaniisi suhteline kättesaadavus ja hind muudavad selle suurepäraseks kulinaarseks ja meditsiiniliseks valikuks kogu maailmas.
Mis on tähtaniis?
Tähtaniis on tegelikult puu kuivatatud vili, mida teaduslikult tuntakse kui Illicium verum. Kirde-Vietnamist ja Edele-Hiinast pärit kuivatatud puuvili jahvatatakse sageli pulbriks, mida kasutatakse vürtsina teatud roogades. Seda vilja on toiduvalmistamisel ja traditsioonilises meditsiinis kasutatud tuhandeid aastaid. Nimetus tähtaniis on kombinatsioon taime kujust ja maitselt sarnasest aniisist. Kuigi taimed ei ole omavahel suguluses, annab mõlemas taimes olev anetool lagritsale omase maitse, mistõttu on see toiduvalmistamisel nii populaarne. Kõige populaarsemad tähtaniisi sisaldavad vürtsid on Hiina ‘5 vürtsi segu’ ja India ‘Garam masala’. See tähekujuline vürts on oma aktiivsete keemiliste ühendite, eriti tähtaniisiõlis leiduvate ühendite poolest väga nõutud. Taim sisaldab ka ühendit nimega šikimiinhape, mis on väga oluline osa maailmas levinud gripiravimites. Selle happe eraldamiseks ja töötlemiseks kulub aasta, nii et tähtaniisi hind on suuresti tingitud ülemaailmsest gripiravimite nõudlusest.
Tähtaniisi faktid:
Tähtaniis on rikas antioksüdantide, nagu linalool, kvertsetiin, tümool, terpineool, kofeiinhape, kumarhape, anetool, ja kaempferool poolest, ning on kõrge rauasisaldusega. Samas on selles vähem C-vitamiini, kaltsiumi, kaaliumi ja magneesiumi. Ka teised aktiivsed ühendid ja orgaanilised happed, nagu šikimiinhape, rasvad ja kiudained, annavad tähtaniisi tarbimisel tervisele täiendavat kasu. Tähtaniis on ka suhteliselt madala kalorsusega, vaid 23 kalorit supilusikatäie kohta.
Kasutamine:
Mahe-tähtaniisi kasutatakse magustoitude, kookide, kompottide ja tee valmistamiseks.
Tähtaniisi teed toodetakse üle maailma kui usaldusväärset vahendit paljude hingamisteede haiguste, seedetrakti häirete ja hormonaalse tasakaaluhäirete korral. Teed on lihtne valmistada ja see on maitsev!
Koostis: 300 ml vett, 2 tähtaniisi, magustajat maitse järgi.
Juhised: Keeda vesi väikeses potis või veekeetjas, vala aniisi viljadele ja keeda madalal kuumusel 10-15 minutit. Eemalda aniis ja magusta maitse järgi. Parimate tulemuste saavutamiseks serveeri kuumalt ja joo 2-3 korda päevas.