Mahe-šiitake seenepulber
Šiitake seened on väga toitvad. Nad sisaldavad erinevaid vitamiine ja laia aminohappekompleksiga valke. Huvitaval kombel on šiitake seened üks väheseid toiduaineid, kust võib leida kunstlikult lisamata D-vitamiini. Traditsioonilises meditsiinis on neid juba iidsetest aegadest kasutatud erinevate seedimisega seotud haiguste raviks või lihtsalt immuunsuse tugevdamiseks.
Seeni saab kasutada ka nende toitainete pärast koos vee, mahla, taimse joogi või smuutiga.
Muidugi ei kujuta keegi kuulsat misosuppi ette ilma šiitake seenteta. Esiteks on seentel poorne tekstuur, nii et nad imavad palju vett ja muutuvad märjaks. Kuid lisades need supile lõpus, annab see täiendava ja rikkaliku maitsekihi. Kui soovitakse köögiviljapuljongile sarnast küllust anda, tuleb lisada kuivatatud šiitake seeni!
Mida teha nende seente pulbriga? Kasutada maitseainena segades ainult soola ja pipraga. See trio sobib ideaalselt kokku, sest šiitake pulber on vaid hetkeline annus umami maitset! Lisada teelusikatäis või kaks tofutoodetele, keedetud nuudlitele, suppidele ja jääda selle juurde – maitse on täiesti erinev – rikkalik ja särav.
Annustamine: Soovitatav annus on 1-3 grammi päevas. Täiskasvanutele 1-3 korda päevas koos toiduga või koos klaasi veega.
Allikad: https://www.sciencedirect.com, https://www.webmd.com
NB! Siin esitatud teavet ei tohiks tõlgendada kui soovitust ravi või muud tüüpi terviseprobleemide kohta. Soovitame teha isiklikke terviseotsuseid pärast erinevate teabeallikate hindamist.