Lõuna-Ameerika lopsakates vihmametsades vohaval Brasiilia pähklipuul Bertholletia excelsa kasvatatud orgaanilised Bertholletia (Brasiilia) pähklid on võlunud paljude maitsemeeli. Oma eripärase maitse, muljetavaldava toitainerikkuse ja tervistavale mõjule on need pähklid saavutanud õigustatud koha kogu maailma toiduvalmistamises ja tervislikus toitumises.
Parapähklite kõige silmatorkavam eelis on võib-olla nende ülikõrge seleenisisaldus. Seleen on oluline mikroelement, mis on vajalik mitmesuguste kehafunktsioonide toimimiseks, sealhulgas antioksüdantide kaitseks, kilpnäärme hormoonide metabolismiks ja immuunsüsteemi toetamiseks. Piisav seleeni tarbimine võib aidata toetada kilpnäärme korralikku talitlust, mis omakorda reguleerib ainevahetust, energia tootmist ja üldist heaolu. Vaid üks pähkel vastab täiskasvanu soovitatavale päevasele seleenikogusele.
Brasiilia pähklid on lisaks seleenile rikkad ka antioksüdantide, näiteks E-vitamiini ja fenoolsete ühendite poolest. Antioksüdandid aitavad võidelda vabade radikaalidega kehas, võivad vähendada krooniliste haiguste riski ja toetada tervislikku vananemist. Brasiilia pähklid sisaldavad südamele kasulikke monoküllastumata rasvu, mida on seostatud parema südame-veresoonkonna tervisega. Parapähklid sisaldavad mineraale, nagu magneesium ja fosfor, mis on olulised tugevate luude ja hammaste jaoks. Nende pähklite lisamine oma dieeti võib aidata kaasa luude tervisele.
NB! Kuigi Brasiilia pähklitel on palju eeliseid, on nende kõrge seleenisisalduse tõttu võtmetähtsusega mõõdukus. Liiga paljude pähklite tarbimine lühikese aja jooksul võib põhjustada seleenimürgistust, mida nimetatakse selenoosiks. Selenoosi sümptomiteks on juuste väljalangemine, rabedad küüned, seedeprobleemid ja ka neuroloogilised probleemid. Seetõttu on soovitatav süüa parapähkleid mõõdukalt, et saada kasu ilma liigse seleeni tarbimise riskita.
Kasutamine: Parapähklid on midagi enamat kui lihtsalt suupiste; need võivad olla suurepäraseks lisandiks erinevatele roogadele:
Küpsetamine – jahvata brasiilia pähklid jahuseks konsistentsiks ja kasutage neid küpsetusretseptides gluteenivaba alternatiivina. Samuti lisavad need salatitele ja röstitud köögiviljaroogadele krõmpsuvat tekstuuri.
Pähklivõi – valmista parapähklitest rikkalik kreem ja anna hommikusele röstsaiale kordumatu maitse. Purusta pähklid ja kasuta neid jäätise ja jogurti maitsestamiseks või rasvaste kookide ja energiabatoonide koostisosana. Brasiilia pähklid on looduse kingitus, mis pakub palju kasu tervisele ja piiramatuid kulinaarseid võimalusi. Siiski tuleb olla ettevaatlik, et vältida liigset seleeni tarbimist. Nautides Brasiilia pähkleid mõõdukalt ja lisades need loovalt oma dieeti, saad nautida nende eeliseid.
Soovitatav päevane norm on 1-3 parapähklit.
Allikad: https://www.healthline.com
NB! Siin esitatud teavet ei tohiks tõlgendada kui soovitust ravi või muud tüüpi terviseprobleemide kohta. Soovitame teil teha isiklikke terviseotsuseid pärast erinevate teabeallikate hindamist.