Aromaatseid jõululõhnalisi nelgiteri kasutatakse toiduvalmistamisel ning need sobivad hästi kaneeli, loorberilehtede, musta pipra, kurkumi, köömnete ja koriandriga. Neid kasutatakse küpsiste, magustoitude, kommide, jäätiste, mahlade, kompottide või kookide valmistamiseks. Nelgiteri lisatakse kurkide, kapsa, porgandi ja peedi marineerimisel.
NELGI KASU TERVISELE:
Nelk sisaldab palju eeterlikku õli, vitamiine А, В1, В2, РР ja mineraale nagu magneesium, kaltsium, naatrium, fosfor ning raud.
1. Stimuleerib seedimist – aitab eritada maomahla ja ensüüme. Parandab seedetrakti tööd – vähendab gaaside tekkimist, mao tundlikkust, düspepsiat ja iiveldust.
2. Omab antibakteriaalseid omadusi. Nelk ja selle ekstrakt tapavad patogeenseid baktereid.
3. Omab vähivastaseid omadusi, eriti kopsuvähi vastu. Nelgis sisalduv oleanoolhape pärsib kasvaja arengut ja eugenool vähendab emakakaelavähi riski.
4. Kaitseb maksa – nelk sisaldab kasulikke antioksüdante, mis neutraliseerivad vabu radikaale ja avaldavad spetsiifilist positiivset mõju maksatalitlusele.
5. Kasulik diabeetikutele – aitab hoida stabiilset veresuhkru taset.
6. Tugevdab luid – nelgi koostises olevad ained aitavad säilitada õiget luutihedust ja vajalikke mineraalaineid.
7. Tugevdab immuunsust – Ayurvedas kasutatakse kuivatatud nelki immuunsuse tugevdamiseks. Samuti stimuleerib see valgete vereliblede vabanemist, aktiveerides seeläbi immuunsust.
8. Nelgi mõju on põletikuvastane. Ta vähendab põletikulisi protsesse ja valu kogu kehas.
9. Hea suuhügieeni ja hammaste tervise säilitamiseks. Hambavalu korral on soovitatav närida kuiva nelki.
10. Looduslik afrodisiaakum.
11. Võib aidata iivelduse vastu.
12. Tugev antiseptik.