Moringa (Moringa oleifera), tuntud ka kui “imepuu”, mille juuri, varsi, lehti, seemnekaunu, vaiku ja õisi on pikka aega peetud tervendavaks. Moringa pärineb Himaalaja mägipiirkonnast, eriti Indiast, ja levis hiljem Edela-Aasiasse, Edela- ja Kirde-Aafrikasse, Madagaskarile, Filipiinidele ja Ameerika Ühendriikidesse.
Nii moringa pulber kui ka kuivatatud moringa lehed pärinevad samast allikast, Moringa oleifera puust, kuid need erinevad valmistamise, tekstuuri ja kasutamise poolest. Moringapulber valmistatakse värskete moringalehtede kuivatamisel madalal temperatuuril toitainete säilitamiseks. Seejärel jahvatatakse kuivatatud lehed peeneks pulbriks, säilitades kõik toitained. Kuivatatud moringa lehed saadakse värskete lehtede õhu käes kuivatamisel, kuni need muutuvad krõbedaks ja rabedaks. Nagu moringa pulber, on kuivatatud moringa lehed toitainerikkad ning sisaldavad olulisi vitamiine ja mineraalaineid. Siiski võivad need sisaldada moringa pulbri toitainetesisaldusega võrreldes veidi madalamaid toitainete kontsentratsioone.
Moringapulber on tuntud supertoiduna tänu oma erakordsele toiteväärtusele ja tervisele kasulikele omadustele. Rikas oluliste vitamiinide, mineraalide ja antioksüdantide poolest on moringa pulber tervisliku toitumise loomulik ja mitmekülgne lisand. See sisaldab olulisi vitamiine A-, C-, E- ja B-kompleksi vitamiine (nagu B6, foolhape ja riboflaviin). Samuti on see rikas mineraalide nagu kaltsium, raud, kaalium ja magneesium poolest. Moringa sisaldab ka võimsaid antioksüdante, nagu kvertsetiin, klorogeenhape ja beetakaroteen, mis toetavad üldist tervist ja tugevdavad keha kaitset vabade radikaalide vastu.
Moringapulbri eelised tervisele –
Immuunsuse toetamine: Moringapulbris sisalduv vitamiinide ja antioksüdantide rohkus aitab tugevdada immuunsüsteemi, soodustab vastupanuvõimet infektsioonidele ja haigustele.
Põletiku vähendamine: Moringa põletikuvastased omadused võivad aidata leevendada põletikuga seotud haigusi nagu artriit ja toetada liigeste tervist.
Parandab ajufunktsiooni: Moringapulbris sisalduvad toitained, nagu E-vitamiin ja flavonoidid, toetavad aju tervist, kognitiivset funktsiooni ning võivad vähendada neurodegeneratiivsete haiguste riski.
Parem seedimine: Moringapulber soodustab seedimist, edendades tervislikku soolefloorat, leevendades kõhukinnisust ja ebamugavustunnet seedetraktis.
Naha noorendamine: A- ja E-vitamiini kõrge sisaldus Moringapulbris võib parandada naha tervist ja edendada nooruslikku jumet.
Veresuhkru reguleerimine: Mõned uuringud näitavad, et moringa võib aidata alandada veresuhkru taset, mis on kasulik diabeetikutele või neile, kellel on insuliiniresistentsuse oht.
Energialaeng: Moringa toitainete sisaldus annab loomuliku energiatoe, võitleb väsimuse vastu ja soodustab elujõudu.
Moringapulbri võimalikud kõrvaltoimed: Kuigi moringapulbrit on üldiselt ohutu tarbida, võib liigne tarbimine põhjustada kergeid kõrvaltoimeid, nagu iiveldus, kõhulahtisus või maoärritus. Rasedad või rinnaga toitvad naised, samuti need, kes võtavad ravimeid või kellel on teatud haigusseisundid, peaksid olema ettevaatlikud enne moringapulbri lisamist oma dieeti.
Kasutamine: Moringapulber on väga mitmekülgne ning seda saab lisada erinevatele roogadele ja jookidele nende toiteväärtuse tõstmiseks. Siin on mõned lihtsad viisid moringapulbri kasutamiseks oma dieedis: Smuutid – lisa oma lemmik puu- või köögiviljasmuutile teelusikatäis moringapulbrit, et saada toitainerikast lisa. Supid ja hautised – Vahetult enne serveerimist sega moringapulbrit suppidesse või hautistesse, et tõsta nende toiteväärtust. Salatid – puista salatitele moringapulbrit, et toiteväärtust suurendada aga maitset mahendada. Küpsetised – lisa moringapulbrit muffinitele, pannkookidele või energiabatoonidele. Tee – leota moringapulbrit kuumas vees rahustava ja tervisliku taimetee saamiseks. Lõpuks võib kasutada moringapulbrit nagu matcha’t ja valmistada endale tass kofeiinivaba jooki.
Soovitatav päevane norm on 3-6 g (1-2 teelusikatäit).
Moringapulber pakub palju kasu tervisele ja võib avaldada positiivset mõju üldisele heaolule. Tänu oma suurepärasele toiteväärtusele ja mitmekülgsele kasutamisele erinevates kulinaariatoodetes on moringapulber taskukohane ja mugav viis tervisliku toitumise toiteväärtuse tõstmiseks. Nagu iga toidu puhul, on mõõdukus võtmetähtsusega.
Naudi oma teekonda parema tervise poole!
Allikad: https://www.webmd.com ja https://www.mindbodygreen.com