Siniõieline lutsern on mitmeaastane (kuni 10-aastane) ubade (Fabaceae) sugukonda kuuluv mitmevarreline rohttaim. Lutsern parandab mulda, on maitse-, mee- ja ravimtaim. Õitseb juunist septembrini. Kasvab küngastel, talub põuda. Talle meeldib mittehappeline muld. Siniõieline lutsern (Alfalfa) neelab maa sügavusest väärtuslikke mikroelemente ja mineraale. Selle taime juured tungivad sügavamale ja toituvad mikroelementidest, mida maa pinnal ei leidu. Arvatakse, et lutsern on üks esimesi söödavaid taimi, mis inimkond leidis. Araabia keeles tähendab selle nimi “kõigi toitude isa”. On selge, et lutsern oli iidsetel aegadel inimestele eluliselt tähtis. Seda on traditsioonilises meditsiinis, nagu Hiina või Ayurveda, kasutatud juba üle 1500 aasta.
Lutsernis sisalduvad fenoolsed ühendid ja flavonoidid on suurepärased antioksüdandid, millel on võime vabu radikaale eemaldada. Sisaldab palju asendamatuid aminohappeid – isoflavoonidel on östrogeenitaoline toime, mistõttu on lutsern kasulik naistele menopausi ajal.
Kasutamine: Lutsern on maheda maitsega ning sobib suurepäraselt putrude, kokteilide, kastmete, suppide ja hautiste maitsestamiseks. Sobib hästi ka salatitesse. Lutsernist võib keeta teed.
Soovitatav päevane annus on 1-2 teelusikatäit. Orgaaniline lutsernipulber rikastab teie toitu bioloogiliselt väärtuslike ainetega.