Kikerherned ehk garbanzo oad, on ümarad kaunviljad, mis on tuntud oma hämmastava valgu, kiudainete, vitamiinide ja mineraalide tasakaalu poolest. Üks tass keedetud kikerherneid sisaldab muljetavaldava annuse taimseid valke, muutes need taimetoitlaste ja veganite toiduvalikus oluliseks. Nende kõrge kiudainesisaldus parandab seedimist, reguleerib veresuhkrut ja aitab kontrollida kaalu, soodustades täiskõhutunnet. Südamele kasulike toitainete, nagu foolhape, kaalium ja magneesium, rikkad kikerherned vähendavad südame-veresoonkonna haiguste riski. Need sisaldavad ka antioksüdante, mis aitavad võidelda oksüdatiivse stressiga organismis. Madala glükeemilise indeksi tõttu aitavad need säilitada stabiilset veresuhkru taset, muutes need suurepäraseks valikuks diabeetikutele.
Kasutamine: Kikerherneste mitmekülgsus kulinaarses maailmas ei tunne piire. Neid kasutatakse erinevate kultuuride roogade peamise koostisosana. Kikerherned on traditsioonilise ja moodsa köögi tähed, alates hummuse kreemjasest naudingust kuni maitsvate India karrideni nagu chana masala. Need lisavad salatitele rikkust ja krõmpsu ning lisavad valku, muutes need terviseteadlike jaoks populaarseks valikuks. Röstitud kikerherned on muutunud populaarseks toitva suupistena, mis annab mõnusa uudse maitsepuhangu.
Kikerhernejahu, tuntud ka kui gram jahu, on muutunud populaarseks valikuks gluteenivabas küpsetamises ning sellest valmistatakse soolaseid pannkooke ja pirukaid.
Kaunviljade valmistamisel kasutatakse seedimist hõlbustavaid ja maitsvamat maitset andvaid vürtse: kurkum, ingver, köömned, värtsköömned, apteegitill, koriander jt.
Oluline on märkida, et mõnel inimesel võib kikerherneid tarbides tekkida kõhupuhitus.
Enne toiduvalmistamist pesta ja leotada kikerherneid umbes 12 tundi, siis pesta uuesti ja keeta 40-50 minutit. Keedetud kikerhernes on pähklise maitsega.
NB! Siin esitatud teavet ei tohiks tõlgendada kui soovitust ravi või muud tüüpi terviseprobleemide kohta. Soovitame teha isiklikke terviseotsuseid pärast erinevate teabeallikate hindamist.