Mahe jahvatatud Cayenne’i pipar
Cayenne’i pipart kasutatakse erinevates kulinaarsetes roogades vürtsikuse ja maitse lisamiseks. See on levinud koostisosa paljudes köökides üle maailma, sealhulgas Mehhiko ja Lõuna-Aasia köökides. Cayenne’i saab kasutada värskelt või, sagedamini, kuivatada ja jahvatada pulbriks, mida puistatakse toidule või lisatakse retseptidesse.
Meditsiiniliselt hinnatakse Cayenne’i pipart selle võime tõttu toetada seedimist, leevendada valu ja soodustada vereringet. Arvatakse, et toimeaine kapsaitsiin aitab vähendada söögiisu ja võib aidata kaalu langetada. Seda kasutatakse ka salvides selle valuvaigistavate omaduste tõttu lihas- ja liigesevalu leevendamiseks.
Kokkuvõtteks võib öelda, et cayenne’i pipar on mitmekülgne ja võimas vürts, mis rikastab kulinaarseid roogasid ja annab tervisele kasu, muutes selle kokkade ja ka ravimtaimede seas lemmikuks.