Mahedatli siirup Horizon, 450 g (300 ml)
Datlisiirup, tuntud ka kui datlimesi või datlimelass, on Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika kultuurides sügavalt juurdunud juba tuhandeid aastaid. Datlisiirup on sealse köögi lahutamatu osa. Seda kasutatakse nii soolaste roogade, magustoitude kui ka jookide magustamiseks. Datlisiirupit kasutatakse ka loodusliku alternatiivina rafineeritud suhkrule.
Eelised:
Toiteväärtus – datlisiirup on rikas oluliste mineraalainete, nagu kaalium, magneesium ja raud, poolest. See on ka looduslike suhkrute allikas, millest peamised on glükoos ja fruktoos, mis annavad kiiret energiat.
Seedimine – see siirup on kiudaineallikas, mis toetab seedimist ja võib aidata kõhukinnisuse korral.
Looduslik magusaine – erinevalt rafineeritud suhkrutest säilitab datlisiirup oma looduslikud vitamiini- ja mineraaliomadused.
Antioksüdandid – siirup sisaldab antioksüdante nagu flavonoidid, karotenoidid ja fenoolhappe derivaadid, mis võivad aidata vähendada oksüdatiivset stressi ja põletikku organismis.
Kõrge suhkru-, kalorisisaldusega:
Kuigi datlisiirup on looduslik suhkur, võib liigne tarbimine põhjustada probleeme, nagu kaalutõus või kõrge veresuhkur. Datlisiirupil on madalam glükeemiline indeks kui rafineeritud suhkrul, kuid diabeediga inimesed peaksid siiski selle tarbimist jälgima.
Kasutamine:
Datlibatoonid – segada omavahel hakitud datlid, päevalilleseemned, kaerahelbed, kaneel ja datlisiirup. Suruda mass vormi, lamendada ja lõigata kangideks. Hoida külmkapis, kuni see taheneb ja siis võib süüa.
Datli magusaine – lisada tassi sooja joogi sisse maitse järgi datlisiirup. Segada ja nautida naturaalset ja maitsvat magusust.
Datlimagustoit – küpsetada õunu ahjus kaneeli ja vähese datlisiirupiga, kuni õunad on pehmed ja mahlased. Serveerida vaniljejäätisega.
Datlikook – lisada oma küpsetistele või koogile datlisiirupit rafineeritud suhkru asemel, et saada loomulik magusus ja peen datlimaitse.
Datlimarinaad – valmistada datlisiirupi marinaad, segades seda õli, äädika, küüslaugu ja ürtide seguga. Marineerida köögivilju enne küpsetamist või grillimist, et anda neile kerge magusus ja eriline maitse.
Datli- ja pähklisnäkk – segada datlisiirup india pähkli- või mandlikreemiga ja määrida õhukeselt kreekeritele või saiaviilule. Kaunistada hakitud pähklite- ja seemnetega.
Lastele meeldivad kindlasti maitsestatud pudrud või pannkoogid, millele on lisatud veidi datlisiirupit.
Oluline on meeles pidada, et see siirup on üsna magus, seega tuleks alustada väiksemate kogustega.
NB! Siin esitatud teavet ei tohiks tõlgendada kui soovitust ravi või muud tüüpi terviseprobleemide kohta. Soovitame teha isiklikke terviseotsuseid pärast erinevate teabeallikate hindamist.