Kuivatatud mahegoji marjad
Kuivatatud mahegoji marjad (Lycium barbarum) on väikesed erkpunased puuviljad, mis on pärit Aasiast Himaalaja piirkonnast, eriti Hiinast ja Tiibetist. Rohkem kui 2000-aastase ajalooga goji marju on traditsioonilises Hiina meditsiinis (TCM) pikka aega austatud nende tervist parandavate omaduste tõttu. Hiina kultuuris nimetatakse neid marju sageli “gou qi zi”-ks ja neid on traditsiooniliselt kasutatud elujõu tõstmiseks, immuunsüsteemi toetamiseks ja pikaealisuse edendamiseks. Selle iidse traditsiooni kohaselt on nad tervise ja õitsengu sümboliks.
Goji marja positiivsed omadused:
1. Rikas antioksüdantide poolest – rikas antioksüdantide, sealhulgas C- ja A-vitamiinide, samuti zeaksantiini ja beetakaroteeni poolest, mis aitavad võidelda oksüdatiivse stressiga ja toetavad üldist tervist.
2. Immuunsüsteemi tugi – goji marjad on tuntud oma potentsiaali poolest tugevdada immuunsüsteemi, aidates organismil end kaitsta infektsioonide ja haiguste eest.
3. Silmade tervis – zeaksantiin, mida leidub rohkesti goji marjades, soodustab teadaolevalt silmade tervist ja võib vähendada vanusega seotud silmahaiguste riski.
4. Toitained – marjad on rikkad oluliste toitainete, nagu vitamiinid, mineraalid ja aminohapped poolest, on väärtuslik lisand tasakaalustatud toitumisele.
5. Põletikuvastased omadused – goji marjade tarbimine võib aidata vähendada organismi põletikke, mis on paljude krooniliste haiguste peamiseks teguriks.
Tähelepanu! Goji marjade tarbimine võib tekitada koostoimeid verevedeldajate ja vererõhku mõjutavate ravimitega. Tuleb olla ettevaatlik! Liiga suurtes kogustes goji marjade tarbimine võib põhjustada seedeprobleeme, sealhulgas kõhulahtisust või kõhukrampe.
Kasutamine:
– Goji marju võib nautida toitva vahepalana, võib neid segada pähklite ja seemnetega.
– Leotada kuivatatud goji marju kuumas vees rahustava ja toitva tee saamiseks.
– Lisada goji marju muffinite, küpsiste või energiabatoonide retseptidesse, et lisada lemmikmaiustustele täiendavaid toitaineid.
– Puistada goji marju salatitele.
Soovitatav päevane annus on 15-30 g.
Alustada väikese kogusega ja suurendada järk-järgult tarbimist.
NB! Siin esitatud teavet ei tohiks tõlgendada kui soovitust ravi või muud tüüpi terviseprobleemide kohta. Soovitame teha isiklikke terviseotsuseid pärast erinevate teabeallikate hindamist.