Jäme must sool Kala Namak on sool, mida Lõuna-Aasias tuntakse Kala Namaki nime all. Ta on iseloomuliku väävli aroomiga vulkaanilise päritoluga sool, mida oma positiivse tervisemõju tõttu kasutatakse sageli Ayurveda meditsiinis ja Aasia traditsioonilises köögis. Arvatakse, et see soodustab seedimist ja vähendab soolestiku gaaside teket oma lahtistavate ja seedimist soodustavate omaduste tõttu.
Raua ja muude mineraalide sisaldusega musta soola peetakse kasulikuks kõrvetiste ja puhituste ravis. Selle madal naatriumisisaldus võrreldes tavalise lauasoolaga muudab selle tervislikumaks alternatiiviks neile, kes jälgivad soola tarbimist. Lisaks kasutatakse musta soola sageli veganköögis maitsetugevdajana, eriti selleks, et jäljendada roogades olevate munade maitset.
Musta soola ainulaadsed omadused, sealhulgas selle seedimist soodustav toime, mineraalide sisaldus ja kulinaarne mitmekülgsus, muudavad selle väärtuslikuks osaks mitmesugustes roogades ja terviserežiimides.
Kala Namaki must sool on omapärase maitse ja lõhnaga. Võib kasutada väikese koguse küpsetatud hakitud tofu või kikerhernejahuga tehtud “omleti” peale puistamiseks koos vähese kurkumiga, et saada vegan “muna”. Sobib suurepäraselt röstsaiale koos avokaadoga.
Kuna see sool on jäme, tuleb see veskis või uhmris purustada.