Jahvatatud mahe toor-vürtsköömen
Vürtsikatest ladina roogadest kuni soolaste India ja Lähis-Ida köökideni ei tunne vürtsköömned piire. Kuigi tegemist on väikese ja lihtsa seemnega, on sellel eriline maitse, mis täiendab erinevaid roogasid. Alates karridest kuni leibade ja kastmeteni on köömned paljude rahvusvaheliste lemmikute aluseks ja neid nauditakse laialdaselt kogu maailmas.
Vürtsköömne seemned (Cuminum cyminum) on üks parimaid maitseaineid tervisliku seedimise toetamiseks. Indias tähendab selle sanskritikeelne nimi sõna-sõnalt “stimuleerib seedimist”. Lisaks toidule maitse andmisele ergutavad köömned ka seedimist, soodustavad tervislike ainete imendumist ja eemaldavad seedekulglast mürke.
Vürtsköömneid kirjeldatakse sageli kui tugeva maitsega, sooja ja maalähedase, terava mõrkjasmagusa aroomi ja kerge tsitruselise alatooniga seemneid. Neid võrreldakse tavaliselt köömnete veidi vürtsikama alternatiivina. Kuigi värvus ja maitse on piirkonniti erinevad, mõjutab vürtsköömnete maitset vähem päritolu ja rohkem õlisisaldus. Mida suurem on õlisisaldus, seda lõhnavamad on vürtsköömned. Köömneseemnete eeterlike õlide sisaldus jääb vahemikku 2–5%, intensiivse maitse tagamiseks hangime kõrgeima kvaliteediga seemneid, mille õlisisaldus jääb vahemikku 3–5%.
Oluline on tähele panna, et köömneid tuleb hoida tihedalt suletuna ja niiskuse eest kaitstult.