Criollo mahe toor-kakaovõi tükid
Kakaopuu (Theobroma Cacao L, criollo) on pärit Amazonase vihmametsast. Maiad ja asteegid pidasid seda puud pühaks. Peruus kasvatatud mahe kakaooad sisaldavad rohkem antioksüdante kui punane vein või roheline tee ning on tõelised mineraalide allikad. Käsitsi korjatud toored Criollo kakaooad valitakse välja ja kääritatakse neist ainult parimad. See vähendab kakaoubade kibedust. Seejärel nad külmpressitakse. Sel viisil toodetud toor-kakaovõi säilitab enamuse ubade mikroelementidest.
Looduslike supertoitude maailmas on kakaovõi ja toor-kakaovõi kaks luksuslikku koostisosa, millel on erinevad maitsed ja suur kasu tervisele. Kakaoubadest valmistatud sametised maiuspalad on pälvinud erilise koha kokkade, tervisehuviliste ja šokolaadisõprade südames. Soovime rõhutada nende kasu tervisele ning kulinaarseid ja loomingulisi viise, kuidas sellest suurepärasest massist maksimumi võtta.
Kakaovõi ja toor-kakaovõi: Kakaovõi valmistamine hõlmab kakaoubade kääritamist, kuivatamist, röstimist, jahvatamist ja pressimist, et eraldada rasv kakao kuivainest.
Kakaovõi ja toor-kakaovõi viitavad üldiselt samale tootele, milleks on kakaoubadest eraldatud rasv. Mõistet RAW (toor) kasutatakse rõhutamaks, et toor-kakaovõi on looduslik, kuumutamata ja ilma lisanditeta.
Kakaovõi on sile, elevandiluu värvi mass, millel on peen šokolaadiaroom ja mahe maitse.
Toor-kakaovõi on tugevama šokolaadimaitsega ja säilitab rikkalikuma värvi.
Kasu tervisele:
Tervislikud rasvad – kakaovõi ja toor-kakaovõi on enamasti rasvased, umbes 100 g rasva 100 g portsjoni kohta. Nad on rikkad küllastunud rasvade poolest, mis annavad neile kreemja tekstuuri ja stabiilsusele. Mõlemad sisaldavad umbes 60 g küllastunud rasvu 100 g kohta.
Monoküllastumata rasvad – Kakaovõi ja toor-kakaovõi on samuti rikkad monoküllastumata rasvade poolest, kuid toor-kakaovõis on neid veidi rohkem. Monoküllastumata rasvad on südamele kasulikud ja neid seostatakse mitmesuguste tervisega seotud eelistega.
Polüküllastumata rasvad – kakaovõid sisaldavad kasulikke polüküllastumata rasvu. Toor-kakaovõis on neid veidi rohkem.
E-vitamiin – nii kakaovõi kui ka toor-kakaovõi on suurepärased E-vitamiini allikad. E-vitamiin on võimas antioksüdant, mis aitab kaitsta rakke oksüdatiivsete kahjustuste eest ja toetab naha tervist.
K-vitamiin – mõlemad kakaovõid sisaldavad ka K-vitamiini, mis on luude tervisele kasulik.
Südamele kasulikud rasvad – Kakaovõi ja toor-kakaovõi sisaldavad südamele kasulikke rasvu, nagu oleiinhape, mis võib toetada südame-veresoonkonna tervist.
Antioksüdandid – kõrge antioksüdantide sisaldus, sealhulgas kakaovõis ja toor-kakaovõis leiduvad flavonoidid, mis aitavad võidelda vabade radikaalidega ja edendavad rakkude tervist.
Meeleolu tõstmine – nii kakaovõis kui ka toor-kakaovõis sisalduvad aromaatsed ühendid võivad meeleolu positiivselt mõjutada, tekitades lõõgastus- ja mugavustunde.
Nahahooldus – nii kakaovõi kui ka toor-kakaovõi on hinnatud oma niisutavate omaduste tõttu, mistõttu on need nahahooldustoodetes populaarsed koostisosad. Nad niisutavad ja toidavad nahka, jättes selle pehmeks ja elastseks.
Võimalikud kõrvaltoimed: Kakaovõi ja toor-kakaovõi on väikestes kogustes tarbides enamiku inimeste jaoks üldiselt ohutud. Kuid nende rasvasisalduse tõttu võib liigne tarbimine põhjustada seedeprobleeme. Samuti peaksid ettevaatlikud olema inimesed, kes on kakao suhtes allergilised või tundlikud.
Kasutamine:
Šokolaadi valmistamine – šokolaadide peamine koostisosa kakaovõi võimendab maitset ja lisab kreemjat tekstuuri.
Küpsetised – kasutada küpsetusretseptides kakaovõid või toor-kakaovõid, et lisada oma kookidele, küpsistele ja muudele hõrgutistele maitserikkust ja niiskust.
Nahahooldus – lisada looduslikele nahahooldustoodetele kakaovõid või toor-kakaovõid, et luua hämmastavaid kreeme või palsameid.
Kakaovõi on luksuslik looduse kingitus, millel on ainulaadsed omadused ja maitseprofiilid. Kakaovõi on pehme ja kreemja koostisega, toor-kakaovõi aga võlub intensiivse šokolaadiaroomiga. Mõlemal kakaomassil on palju tervisega seotud eeliseid, alates südame tervise toetamisest kuni naha toitmiseni.
Olenemata sellest, kas oled innukas šokohoolik, kulinaariaekspert või tervisehuviline, on nii kakaovõi kui ka toor-kakaovõi elule suurepärane ja toitev lisa.
Allikad: Readcacao.com, Healthline.com
NB! Siin esitatud teavet ei tohiks tõlgendada kui soovitust ravi või muud tüüpi terviseprobleemide kohta. Soovitame teha isiklikke terviseotsuseid pärast erinevate teabeallikate hindamist.