Mahe-austerserviku pulber (Pleurotus ostreatus, Oyster mushroom)
Austerservik (Pleurotus ostreatus), mida sageli tuntakse austriseenena, on huvitav seeneliik, millel on rikkalik ja pikk kasutusajalugu, mitmekesised traditsioonid ja mitmesugused tervisele kasulikud omadused. Seen on pärit maailma soojadest piirkondadest, sealhulgas Euroopast, Aasiast ja Põhja-Ameerikast, ning seda on austatud tema kulinaarse- ja ravitoime tõttu. Ajalooliselt on austerservik olnud eriti oluline Aasia kultuurides, kus seda on sajandeid kasvatatud ja tarbitud.
Lisaks kulinaarsele kasutamisele kasutatakse seda seent ka raviomaduste tõttu traditsioonilistes meditsiinisüsteemides. Arvatakse, et neil on mitmeid tervisele kasulikke omadusi, sealhulgas immuunsust tugevdav, seedimist soodustav ning isegi põletikuvastane ja antioksüdantne toime.
Austerservik on madala kalorsusega, kuid rikas valkude, kiudainete poolest.Seene viljakehad kasvavad tihedate kobaratena, heledal varrel on karbikujuline, tavaliselt pruuni või halli värvi, kübar. Kuna Pleurotus ostreatus on väga populaarne ja tuntud kogu maailmas söögiseenena, siis kasvab ka nõudlus selle kui toidulisandi järele.
Traditsiooniliselt on austerservikut hinnatud selle kulinaarse mitmekülgsuse ja rikkaliku maitse poolest. Austerservik pole mitte ainult maitsev, vaid ka väga toitev. Neid kasutatakse sageli erinevates köökides üle maailma, sealhulgas Hiina, Jaapani, Korea ja Euroopa köökides. Aasia köögis kasutatakse seda sageli friikartulite, suppide ja nuudliroogade koostises, samas kui lääne köögis kasutatakse seda kastmetes, riisiroogades ja lihaasendajana.
Tähelepanu! Kuigi austerservikud on üldiselt ohutud tarbimiseks ja enamiku inimeste poolt hästi talutavad, võivad mõnedel siiski esineda kõrvaltoimed. Oluline on olla ettevaatlik, eriti kui ollakse seente suhtes allergiline. Suurte koguste tarbimine võib põhjustada maoprobleeme nagu iiveldus, kõhupuhitus või kõhulahtisus.
Kasutamine: austerserviku maitse on intensiivne, maalähedane, veidi umamiga, äärmiselt mitmekülgne; erinevaid roogi saab rikastada selle seenepulbri lisamisega. Austerserviku seenepulbrit võib lisada suppidele, erinevatele hautistele, kastmetele, riisi- ja läätseroogadele, pannkookidele või kasutada lihtsalt pitsa või burgeri maitseainena.
Allikad: www.sciencedirect.com, www.healingmaps.com, www.ultimate-mushroom.com
NB! Siin esitatud teavet ei tohiks tõlgendada kui soovitust ravi või muud tüüpi terviseprobleemide kohta. Soovitame teha isiklikke terviseotsuseid pärast erinevate teabeallikate hindamist.