Traditsiooniline vispel, mida kasutatakse Jaapani teetseremooniates matcha tee vahustamiseks. Vispel, mida nimetatakse ka luuaks või harjaks, on käsitsi valmistatud ühest bambusetükist. Täpsed lõiked loovad painduvad harjased, mis on alt õrnalt painutatud ning ülevalt spetsiaalse puidust käepidemega ühendatud ja viimistletud. Chasen tass ja vispel sobivad kõige paremini matcha valmistamiseks ja joomiseks. Tassi vertikaalsed seinad ja lai põhi muudavad matcha vees vahustamise lihtsaks ja mugavaks ning nii tekib kiiresti pinnale vahukiht. Sobib kasutada ka tavalist kõrgemate äärtega tassi. Tuleb meeles pidada, et matcha valmistamise vee temperatuur ei tohiks ületada 80 °C.
Näpunäiteid matcha vahustamiseks:
Matcha vahustamist on kõige parem alustada aeglaselt, “pühkides” Chaseni vispliga õrnalt üle tassi põhja nii, et kogu matcha seguneks veega hästi. Seejärel nihuta visplit kõrgemale, pinnale lähemale ja umbes 10-20 sekundiks alusta energilisemaid liigutusi, mis meenutavad tähte W või M. Tasub meeles pidada, et segamisel tööta ainult randme, mitte kogu käega. Nii ei väsi käsi liiga ruttu ära. Pinnale peaks kiiresti ilmuma õhuke vahukiht. Tee suurepärane vaht on võimalik tänu vispli paljudele painduvatele bambusest “kõõlustele”. Mida sügavamalt vispli harjased töös on, seda lihtsam on saada nö. “Jasper Mousse”, mis on suurepäraseim vahukiht. Parimate tulemuste saavutamiseks tuleks visplit enne kasutamist leotada kuumas vees ja pärast kasutamist loputada. Chasen vispel kahaneb kuivades, muutub rabedaks ja kahjustustele vastuvõtlikuks, seega tasub seda hoida spetsiaalsel naoshi alusel.
MÄRGE:
Ärge peske nõudepesumasinas!