Tseremoniaalne Criollo mahe toorkakao mass
Criollo kakaod (Theobroma cacao L, criollo) kasvatasid maiad juba enam kui 1500 aastat tagasi. Criollo kakao arvati olevat pärit Kesk-Ameerikast ja arenenud sõltumatult Amazonase kakaopopulatsioonidest. Samuti peame teadma, et maiad ja asteegid ei söönud šokolaadi. Šokolaadi valmistamiseks vajalikku suhkrut ei eksisteerinud Ameerikas enne hispaanlasi. Maiad, asteegid ja teised rahvad tarbisid tejate või pozole sarnaseid jooke, mida toodetakse siiani Mehhikos ja Kesk-Ameerikas.
Need iidsed tsivilisatsioonid ei tarbinud kakaod mitte ainult joogina, vaid pidasid seda ka pühaks, kasutades seda rituaalides ja tseremooniatel. Kakaoube hinnati nii kõrgelt, et neid kasutati valuutana ning need olid kultuurilistes ja vaimsetes praktikates kesksel kohal. Tänapäeval avastatakse tseremoniaalse kakao traditsiooni uuesti, kuna inimesed üle kogu maailma näevad selle potentsiaali emotsionaalseks tervenemiseks ja vaimseks ühenduseks.
Omadused:
Tseremoniaalset kakaod seostatakse sageli emotsionaalse ja vaimse südant avava kogemusega.
Kakaooad sisaldavad selliseid ühendeid nagu fenüületüülamiin (PEA), mida sageli nimetatakse “armastuse molekuliks”, kuna see võib stimuleerida endorfiinide ja dopamiini vabanemist ajus, tekitades õnne-, naudingu- ja isegi kerge eufooria tunnet. See võib aidata kaasa paremale tujule ja heaolule.
Tähelepanu! Tseremoniaalkakao sisaldab looduslikult kofeiini ja teobromiini. Kuigi kogused on väiksemad kui kohvis, võib kofeiinitundlikel inimestel tekkida ärevus, närvilisus või unetus.
Kakao liigne tarbimine võib põhjustada seedeprobleeme, sealhulgas iiveldust või kõhulahtisust, ka peavalu.
Tseremoniaalne kakao võib teatud ravimitega tekitada negatiivseid koostoimeid, eriti antidepressantidega, seega tuleb olla ettevaatlik.
Kasutamine:
30 g kakaod päevas on enam kui piisav. Meditatsiooni puhul on keskmine soovitatav annus 22-30 g. Tseremoniaalkakao valmistamiseks soovitatakse 40-50g. Tseremoniaalseid annuseid tuleks võtta mitte rohkem kui 3 korda nädalas.
Rohkem kui 50 g portsjon võib olla liiast, eriti neile, kes alles alustavad oma kakao teekonda. On väga oluline alustada väikesest kogusest ja järk-järgult suurendada optimaalse annuse leidmiseks, kuna individuaalsed reaktsioonid võivad olla väga erinevad.
Tseremoniaalse kvaliteediga kakaod on üldiselt ohutu raseduse ajal tarbida, kuid suuri portsjoneid ei soovitata. Oluline on jälgida tarbitud kakao kogust.
Kuum šokolaad: Sulata kakaotükid kuumal vannil või pärast peeneks lõikamist ja sooja (mitte keeva) veega üle valamist, loksuta neid blenderis.
Võib maitsestada kookospiimapulbriga või taimse joogiga.
Magusta oma lemmikmagusainega ja katseta vürtsidega – vanill, kaneel, kardemon, cayenne’i pipar.
Valmista kodus šokolaadi: Sulata kakaomassi kuumal vannil koos kookospiimapulbri või näiteks pähklivõiga (mitte vee ega taimse joogiga) ja vala vormidesse. Pärast külmikus jahutamist saad nautida kvaliteetset šokolaadi. Riivi seda lisandiks hommikupudru, kokteili või salati peale.
Allikad: https://cacaolaboratory.com, https://www.sciencedirect.com, https://www.thechocolatejournalist.com
NB! Siin esitatud teavet ei tohiks tõlgendada kui soovitust ravi või muud tüüpi terviseprobleemide kohta. Soovitame teha isiklikke terviseotsuseid pärast erinevate teabeallikate hindamist.