Mahekakao oad (Criollo, Trinitario ja Forastero segu)
Kakao-oad on šokolaadi tootmise peamine tooraine. “Supertoiduna” on kakao-oad rikkad antioksüdantide ja muude toitainete poolest. Need sisaldavad palju antioksüdante ja lisaks on need rikkad mineraalide poolest. Kaunad kogutakse käsitsi, toored oad puhastatakse loodusliku veega ja valitakse välja kõrgeima kvaliteedi järgi. Tootmisprotsess säilitab täielikult ubade toiteväärtuse ilma lisanditeta.
Amazonase vihmametsast pärit kakaouba on šokolaaditootmise põhikoostisosa ning leiab oma koha erinevates hõrgutistes, sealhulgas traditsioonilises Mehhiko joogis tejates. Kuid ubade väärtus ei piirdu ainult magusaisu rõõmustamisega. See tagasihoidlik uba pakub palju eeliseid ja laia valikut kasutusvõimalusi, mis hõlmavad mitte ainult kulinaarseid, vaid ka meditsiinilisi ja isegi tseremoniaalseid eesmärke.
Tseremoonia ja kultuuriline kasutus – mõnes kultuuris on kakaod kasutatud religioossetes tseremooniates ja rituaalides ning traditsioonilistes ravivõtetes. Kakaopuud peeti pühaks taimeks.
Kakaooad on rikkad antioksüdantide, eriti flavonoidide poolest. Need ühendid aitavad võidelda vabade radikaalidega kehas, vähendades oksüdatiivset stressi ja krooniliste haiguste, nagu südamehaigused ja vähk, riski. On tõestatud, et kakaos sisalduvad flavonoidid kaitsevad neurodegeneratiivsete haiguste, näiteks Alzheimeri tõve eest. Samuti võivad kakaos sisalduvad flavanoolid parandada vereringet, alandada vererõhku ja isegi vähendada insuldiriski. Kakao sisaldab serotoniini prekursoreid ja fenüületüülamiini, millel võib olla meeleolu tõstev toime. Seda seostatakse sageli armastuse, õnne ja lõõgastustundega. Regulaarne kakao tarbimine parandab südame-veresoonkonna süsteemi seisundit.
Kakao on peamiste mineraalide, nagu magneesium, raud ja kaalium, allikas. Magneesium mängib eriti olulist rolli lihaste ja närvide talitluses, luude tervises ja energia säilitamises. See võib tunduda kummaline, kuid kakao võib olla kasulik liitlane kaalujälgimisel. See on suhteliselt madala suhkrusisaldusega ja võib aidata rahuldada šokolaadiiha ilma täiendavate kaloriteta.
Tähelepanu! Kakao-oad sisaldavad loomulikult kofeiini, mis võib liigse tarbimise korral põhjustada ärevust ja unetust. Mõnel inimesel võivad suure kiudainesisalduse tõttu kakao suures koguses tarbimisel tekkida seedehäired, nagu puhitus või kõhulahtisus. Kuid harva võivad inimesed olla kakao suhtes allergilised ja kogeda selliseid sümptomeid nagu nahalööve või sügelus.
Kakaoubade kasutamine: Kakaoube kasutatakse teatavasti šokolaadi tootmisel. Oad koristatakse, fermenteeritakse, kuivatatakse, röstitakse ja jahvatatakse, et saada kakaomassi, kakaovõid ja kakaopulbrit, mis on šokolaaditoodete ehituskivid. Kakaooad on ühtaegu krõmpsud ja pehmed, nii et neid saab lihtsalt närida. Neid saab ka purustada või jahvatada, et saada pulber, mida saab toiduvalmistamisel kasutada. Röstitud kakaooad on vähem kibedad. Kakaoubadest saab valmistada kakaopulbrit, millest valmistatakse kuuma kakaod ja erinevaid šokolaadimaitselisi jooke. Küpsetamisel võib kasutada lisaks kakaonibsidele ka kakaopulbrit, et anda küpsistele või kookidele rikkalik šokolaadimaitse.
Soovitatav tarbimiskogus on 10-15 g päevas.
Mahekakao oad on sertifitseeritud Soil Associationi poolt – GB-ORG-05.
Allikad: https://www.onegreenplanet.org, https://www.webmd.com
NB! Siin esitatud teavet ei tohiks tõlgendada kui soovitust ravi või muud tüüpi terviseprobleemide kohta. Soovitame teha isiklikke terviseotsuseid pärast erinevate teabeallikate hindamist.