Jahvatatud maheingver
Ingverit peetakse üheks väärtuslikumaks ja laialdasemalt kasutatavaks taimeks ning selle tervendavat toimet tuntakse juba palju sajandeid. Ingver, ladina keeles Zingiber officinale, on mitmeaastane taim, mis kasvab peamiselt Hiinas, Indias ja Nepaalis. Ingver pärineb samast taimede perekonnast, kuhu kuuluvad ka kardemon ja kurkum. Ingveri terav maitse on tingitud peamiselt ketoonidest, täpsemalt gingeroolidest, mis on ingveri peamised komponendid, mida on uuritud paljudes tervisega seotud teadusuuringutes. Ingverit on Indias ja Hiinas kasutatud tuhandeid aastaid. Arvatakse, et ingver jõudis Rooma impeeriumi Indiast 2000 aastat tagasi ja levis seejärel üle Euroopa.
Nagu paljude ravimtaimede puhul, on ka ingveri kasulikkust tervisele edasi antud suust suhu ja paljude väidete toetuseks puuduvad teaduslikud tõendid. Kuid viimastel aastatel on ingveri ja selle erinevate komponentide omaduste kohta tehtud palju uuringuid, mis on kinnitanud ingveri mitmekülgset mõju tervisele. Seega pole ingver mitte ainult suurepärase maitsega, vaid ka tervisele väga kasulik.
Kõige sagedamini kasutatav ingveri taime osa on maapealne risoom, mida mõnikord nimetatakse valesti juureks. Ingveri kasutamisel tuleks mõelda “seedimisele, kopsudele ja vereringele”, sest need on valdkonnad, millele see kõige kasulikumalt mõjub. Nimetagem mõnda ingveri paljudest eelistest: see vähendab külmetuse sümptomeid, leevendab köha ja hingamisraskusi, leevendab kurguvalu, aitab väljutada toksiine, ergutab seedimist, ennetab iiveldust, ergutab söögiisu, parandab vereringet, leevendab valu. Arvatakse, et see aitab kauem noorena püsida.
Ingverit kasutatakse nii värskelt kui kuivatatult. Värske ingver on enamiku inimeste jaoks ohutu. Kuivatatud ingver on teravam ja võib mõne jaoks liiga kange olla, mistõttu võiks seda säästlikumalt kasutada.
– Värske ingver on suurepärane külmetushaiguste, köha, oksendamise, iivelduse ja hommikuse iivelduse korral. Sellel on ka söögiisu ergutav toime, see aitab eemaldada toksiine, stimuleerides vereringet kehas ja on kerge lahtistava toimega.
– Kuivatatud ingveril on rohkem mõrkjust kui värskel, seega soojendab see keha rohkem, sobib rohkem liigse niiskuse ja lima vähendamiseks. Nii värske kui ka kuivatatud ingver aitavad käivitada seedimist. Ingveri soojendava toime tõttu ei soovitata seda tarbida haavandite ja palaviku korral.
– Kuivatatud ingveripulbrit ja värsket ingverit kasutatakse toiduvalmistamisel vürtsina. See sobib hästi ka teiste vürtsidega, nagu kurkum, köömned, koriander, apteegitill ja kaneel. Ingverit kasutatakse kastmetes, karrides, marinaadides, suppides, hautistes, küpsetistes ja sellest saab ka väga hea tee. Ingver sobib eriti hästi talvehooajal. Ingveritee ei paku mitte ainult hubast soojust külmadel talvepäevadel, vaid see annab küpsiste ja muude maiustustega koos juues neile imelise soojendava maitse. Ilmselt ei saa enamik meist läbi ilma ingverimaitseliste maiusteta jõululaual.
Tähelepanu! Kuivatatud ingveri tarbimine on ohutu, kuid üle 5 grammi päevas seda tarbida ei soovitata.
Retseptid:
– Valmistada ette mõned õunad, lõigata välja varred ja seemned ning asetada need 1/2 tassi veega küpsetusnõusse. Riivida rosina-kaneeli segusse värsket ingverit. Täita õunad selle seguga ja küpsetada 170 C juures umbes 30 minutit. Peale küpsetamist niristada peale agaavi- või vahtrasiirupit.
– Viilutada värske ingver, puistata peale sidrunimahla ja süüa koos näpuotsatäie Himaalaja soolaga. Väidetavalt aitab see toitainete omastamisele kaasa.
– Riivida 1 tl värsket ingverit väga peeneks (pudrutaolise konsistentsini), lisada näpuotsaga Himaalaja soola ja tilk õli, süüa 10-15 minutit enne lõunat. See stimuleerib seedimist.
– Chai Masala tee vürtsisegu:
6 lusikatäit kuiva ingveripulbrit 45g
½ tassi kardemonikaunasid või 80 g kardemoni pulbrit
¼ tassi nelki või 18 g nelgipulbrit
¼ tassi musta pipart või 30 g musta pipra pulbrit
1-1,5 kaneelipulka või 8g kaneelipulbrit
Jahvatada kõik koostisosad kohvi- või vürtsiveskiga jämedaks pulbriks. Segada koostisained hästi ja hoida õhukindlas anumas kuivas ja pimedas kohas. Selle segu saab valmistada ka juba jahvatatud vürtsidest. Kasutada 1/4 kuni 1/2 tl seda vürtsisegu iga tassi Chai Masala kohta.
Allikad: https://someindiangirl.com, https://www.tcmworld.org, https://www.banyanbotanicals.com
NB! Siin esitatud teavet ei tohiks tõlgendada kui soovitust ravi või muud tüüpi terviseprobleemide kohta. Soovitame teha isiklikke terviseotsuseid pärast erinevate teabeallikate hindamist.